Stockholm - Bloggen om stan

Stockholm - Bloggen om stan

Mälarens drottning

Stockholm; allt om stan. Vad är bra, vad är vackert, hur växer stan, lär vi av våra misstag? Ger nog inte alltid rätta svar, men kanske en del att tänka på.
Dessutom en del allmänna betraktelser.

Se även mina bästa bildpar, längre ner på bloggen.
Bilderna är upphovsrättskyddade men det är ok att använda enstaka bilder privat om du skriver var de kommer från.
Skriv gärna kommentarer.
mvh!
Svante Björkum

Tomten och välgörenhet

StockholmsbilderPosted by svante björkum Sunday, December 18 2011 12:09:13

Vem är god?

Det finns något sunt i Alingsås socialtjänst som vägrar dela ut pingstkyrkans insamlade pengar till fattiga. (se SR: http://svt.se/2.22620/1.2649203/socialen_sager_nej_till_valgorenhetspengar?lid=puff_2649203&lpos=rubrik )

Först blir man lite lätt förvånad. Det är väl bra att kyrkan samlar in pengar och att sedan ge dem till fattiga familjer inför jul? Jovisst, jag högaktar insamlingen, men ändå finns det något där, som sticker.

Välgörenhet är bra, men välgörenhet delar också upp oss. I givare och mottagare och ibland i förtryckare och förtryckta. Och i värsta fall ibland i svin och människor.

Det problematiska är när vi inte själva ser det.

Katrin Zytomierska skrev nyligen i sin blogg att hon skämt bort sin barnflicka, ”Hon fick allt som hon pekade på. Glass, chips, godis, kakor.” men vad gör flickan? Jo, hon rymmer.

Och Katrin skriver: ”Hon är en enkel bondjänta från landsbygden i Polen”. ”Jag brydde mig aldrig om att vi skämde bort henne trots att folk som kan polska bönder hela tiden sa till mig att jag måste vara hård och proffsig mot henne.” ”Jag önskar henne allt ont och jag kommer aldrig tillåta henne ett liv i Sverige.” (se Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1592079/Bloggaren-och-acklet.html )

En annan historia som jag läste om för några år sedan var en tysk turist som setts på en restaurang i Thailand tillsammans med två prostituerade flickor. Han åt sin mat och när han var färdig fick de båda unga kvinnorna äta resterna. Det intressanta var att han inte själv insåg att han plötsligt övergått från att ha varit givare till att bli svin. Han hade ju bara givit dem mat…

Eller som i Katrins fall, hon är ju så snäll, hon hade ju givit barnflickan både godis och glass…

Hennes blogginlägg visar tydligt på att det fanns all anledning för flickan att fly.

Problemet är distanslösheten. Oförmågan att sätta in sig själv i sammanhanget. Självgodheten när den är som sämst.

Alingsås socialtjänst gör i grunden rätt. Helt enligt principen att en handikappad inte ska få en rullstol av någon snäll medmänniska. En handikappad har rätt till en rullstol. Pengar till den ska solidariskt drivas in av de som har.

I världsrevolutionen är det vi som ska halshuggas.

Svante Björkum

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post73