Stockholm - Bloggen om stan

Stockholm - Bloggen om stan

Mälarens drottning

Stockholm; allt om stan. Vad är bra, vad är vackert, hur växer stan, lär vi av våra misstag? Ger nog inte alltid rätta svar, men kanske en del att tänka på.
Dessutom en del allmänna betraktelser.

Se även mina bästa bildpar, längre ner på bloggen.
Bilderna är upphovsrättskyddade men det är ok att använda enstaka bilder privat om du skriver var de kommer från.
Skriv gärna kommentarer.
mvh!
Svante Björkum

Gregorius guld

StockholmsbilderPosted by svante björkum Tuesday, July 02 2013 10:43:08

Ny spännande bok

Svartbrödernas källare

"Den spännande historien om en rad märkliga mirakel...En magisk altartavla...värdefulla gåvor och stora summor pengar....gömma sina rikedomar...Vart tog munkskatten vägen?...

En spännande bok som jag varmt rekommenderar."

Maria Lundberg Howard. Stockholm stories

Se vidare:

http://www.stockholmstories.se/2013/07/01/gregorius-guld-spannande-historia-om-svartbrodraklostret/

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post78

Gömda skatter

StockholmsbilderPosted by svante björkum Monday, June 24 2013 09:28:39

Var är skatterna?

se svaren i Gregorius guld

Svartbrödernas kyrktorn, utsnitt ur vädersolstavlan.

Stockholm 1421

I Gamla stan sitter en svartbroder och plitar ner bokstav efter bokstav. Han har viktiga saker att berätta. Han har överlevt pesten, själv är han övertygad om att det beror på hans överenskommelse med Gud. Han får leva vidare, men bara om han skriver ner mirakeltavlans otroliga underverk. För denna fantastiska tavla har inte bara hjälpt människor i nöd, den har även gjort många friska och till och med, hör och häpna, återuppväckt flera från döden.

Han börjar med sitt eget mirakel, därefter berättar han om Olof, pojken från Åland som drunknat. Han som låg i timmar under isen, men tack vare tavlan återväcktes till livet, helt frisk och kry.

Denna otroliga tavla ger inte bara människor hoppet tillbaka, den gör även munkarna rika som troll. Alla vill betala för sina underverk. Bara en enda donation var hela Erstaegendomen, med hundra årligen betalande arrendebönder.

Munkarna samlar sina skatter, men var blir de av?

Prinsessan Filippa från England kommer hit och gifts bort med kung Erik. Hon är 12 år och har med sig sina kronjuveler. Guldkronan muras in i brödernas källare, men hittas, säljs och göms undan.

Nu är den borta. Försvunnen. Liksom munkarnas skatter, liksom själva underverkstavlan.

Var blev de av?

”En välskriven och fantasifull berättelse med historisk verklighet i botten. Skeendet förgylls av religiösa mysterier, ockultism och märkliga mirakel.

Jag sväljer allt!”

Lektören författarcentrum.

Läs om den sanna spännande historien i ”Gregorius guld” av Svante Björkum, nyutgiven Roman på bokförlaget Pennan.

Beställ på nätet, bokhandeln eller på www.pennan.se

(Om någon vill skriva om den i sin blogg så skickar jag gärna recensionsex.)

mvh!

Svante Björkum

sb@pennan.se

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post77

Fattigdom

StockholmsbilderPosted by svante björkum Saturday, March 30 2013 09:27:20

Förbjud fattigdom

Det måste framgå för individen att det inte är okej att vara fattig. Den som bevisats vara fattig borde enligt internationella metoder därför dömas till höga böter.

En annan möjlighet är givetvis att kraftigt beskatta fattigdom. På så vis stimuleras den personliga friheten till egna strävanden efter välstånd samtidigt som ett akut problem sakta men säkert tillintetgörs.

Även dåliga attityder och utanförskap borde straffbeläggas. Vårt samhälle bygger på inre gemenskap som i sin tur är uppbyggd på en vi och de-mentalitet. Vi särskiljer oss genom att inte vara fattiga. Fattigdom är inte acceptabelt, de fattiga blir stigmatiserade och utsatta. Att tvingas åse detta är inte bara ett obehag utan en kraftig oförätt. Hur ska vi förhindra denna förnedring? Ligger folk som hundar på gatan blir många upprörda. Så ska vi inte behöva ha det!

Den enkla modellen är att helt föbjuda all fattigdom. För att på så vis eliminera ett stort problem måste givetvis samhällets reaktion vara både stark och bestämd. Genom att döma ut kraftiga böter förhindras inte bara fattigdom, de därmed frigjorda resurserna kan ju även användas till en riktigt platt skatt.

Läs vidare i detta viktiga ämne på Stockholm Debatt 30 mars.

http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/forbjud-det-organiserade-tiggeriet-pa-vara-gator

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post76

Rika snabbisar tar babyplats

StockholmsbilderPosted by svante björkum Tuesday, March 26 2013 11:35:14

till Tomas Cook

Hej Tomas,

hur mår du? jag har det fint. Det ska bli kul att ses igen. Jag har flyttat ut på landet och vi har fått en liten sladdis.

Riktigt härligt och underbart!

Vi ska till Kanarieöarna om ett litet tag, så vi kommer att mötas igen. Det ska bli skönt. Har du någon semester?

Nåja, till saken, eftersom jag nu har vuxna barn också, så har jag lite möjlighet att jämföra förr och nu, så att säga. Jag är ingen gnällspik, allt var inte bättre förr, men en liten sak, kanske.

På dina plan finns två, ibland fyra platser där man kan hänga upp en vagga. Så jävla gulligt.

Små vaggor, längst fram, för små bebisar!

Det där tyckte jag var riktigt mysigt när jag reste förr. Båda mina flickor har i omgångar sovit i dina vaggor. Vi bara fick de där platserna, utan att ens be om dem!

Men sen tog det stopp. Idag går det inte. Har faktiskt provat flera gånger men nix, någon annan har varit före. Och nu handlar det inte bara om att platserna kostar extra, det är ju, förlåt att jag säger det, lite så där sniket i sig, utan

om att det inte går att få dem. Överhuvudtaget. Det finns tydligen alltid någon som bokat årsvis i förväg och hur tidig man än är, så är just de där vaggplatserna tagna.

Ja, ja, men det finns väl andra med småbarn tänker man då. Men nu kommer det viktiga.

Ingen gång av de fem resor vi hittills gjort med baby har det suttit några spädbarnsfamiljer där. Det är andra, rika snabbisar.

Känns lite kymigt så där.

Nu reser vi igen och vaggplatserna är tagna, som vanligt.

Så jag tog upp det med kundservice. Jo, svarar hon vänligt, vi måste ju behandla alla våra gäster lika. Alla ska ha samma möjlighet att boka de där platserna.

Mm, tänker jag stilla.

Får de snabba och rika boka handikappsplatserna också?

Men jag ska inte gnälla, han är på väg att passera vaggstadiet och får nu istället betala fullt pris, till pappas glädje.

(på bilden Emma 8 månader i din vagga, taget 1980)

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post75

fula hus

StockholmsbilderPosted by svante björkum Wednesday, January 11 2012 18:22:15

Gert Wingårdh utformar den nya aulan på Karolinska Institutet. Illustration: Wingårdh Arkitektkontor.

Hus som lutar över oss människor är en styggelse. Hus ska smalna av uppåt, så att solen kommer ner, inte hänga över oss som orosmoln.

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post74

Tomten och välgörenhet

StockholmsbilderPosted by svante björkum Sunday, December 18 2011 12:09:13

Vem är god?

Det finns något sunt i Alingsås socialtjänst som vägrar dela ut pingstkyrkans insamlade pengar till fattiga. (se SR: http://svt.se/2.22620/1.2649203/socialen_sager_nej_till_valgorenhetspengar?lid=puff_2649203&lpos=rubrik )

Först blir man lite lätt förvånad. Det är väl bra att kyrkan samlar in pengar och att sedan ge dem till fattiga familjer inför jul? Jovisst, jag högaktar insamlingen, men ändå finns det något där, som sticker.

Välgörenhet är bra, men välgörenhet delar också upp oss. I givare och mottagare och ibland i förtryckare och förtryckta. Och i värsta fall ibland i svin och människor.

Det problematiska är när vi inte själva ser det.

Katrin Zytomierska skrev nyligen i sin blogg att hon skämt bort sin barnflicka, ”Hon fick allt som hon pekade på. Glass, chips, godis, kakor.” men vad gör flickan? Jo, hon rymmer.

Och Katrin skriver: ”Hon är en enkel bondjänta från landsbygden i Polen”. ”Jag brydde mig aldrig om att vi skämde bort henne trots att folk som kan polska bönder hela tiden sa till mig att jag måste vara hård och proffsig mot henne.” ”Jag önskar henne allt ont och jag kommer aldrig tillåta henne ett liv i Sverige.” (se Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1592079/Bloggaren-och-acklet.html )

En annan historia som jag läste om för några år sedan var en tysk turist som setts på en restaurang i Thailand tillsammans med två prostituerade flickor. Han åt sin mat och när han var färdig fick de båda unga kvinnorna äta resterna. Det intressanta var att han inte själv insåg att han plötsligt övergått från att ha varit givare till att bli svin. Han hade ju bara givit dem mat…

Eller som i Katrins fall, hon är ju så snäll, hon hade ju givit barnflickan både godis och glass…

Hennes blogginlägg visar tydligt på att det fanns all anledning för flickan att fly.

Problemet är distanslösheten. Oförmågan att sätta in sig själv i sammanhanget. Självgodheten när den är som sämst.

Alingsås socialtjänst gör i grunden rätt. Helt enligt principen att en handikappad inte ska få en rullstol av någon snäll medmänniska. En handikappad har rätt till en rullstol. Pengar till den ska solidariskt drivas in av de som har.

I världsrevolutionen är det vi som ska halshuggas.

Svante Björkum

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post73

Plankan

StockholmsbilderPosted by svante björkum Monday, November 15 2010 14:58:05

Plankan.

- om att bygga på grönytor och om bevarande av intressanta byggnader

Två allvarliga fel inom stadsbyggnaden i Stockholm innerstad sker ständigt. Det ena är att man bygger bort de gröna områdena, det andra att man är för okänslig i bedömningen av vad som kan tas bort av gamla byggnader.

I undersökning efter undersökning framgår att ett mycket stort flertal stockholmare motsätter sig bebyggelse på grönområden och rivning av historiska byggnader.
Nu finns det ju även ett annat intresse, - och det är stort och det är oerhört penningstarkt: Det är intresset att flytta in i Stockholms innerstad.

Det stora problemet i vår stad är att innerstaden hyser mängder av arbetsplatser, men få bostäder. Varje dag sitter mängder av pendlare i flera timmars långa bilköer. Ju fler arbetsplatser, desto längre köer. Det som behövs är alltså att minska antalet arbetsplatser och öka antalet bostäder.

Låt oss först konstatera två obestridliga fakta:

* alla som vill bo eller etablera sig i Stockholms innerstad kommer aldrig att kunna beredas plats hur mycket staden än förtätas.

* Det är knappast plats eller brist på mark som vi lider av i det här landet.

Senast i raden av övergrepp är idéerna om att bygga på kvarterets Plankans gröna gård på Södermalm.

Stadsbyggnadsrådet Regina Kevius vill ändå bygga och försvarar sig med att det behövs bostäder i innerstan.

Visst, ett faktum, men är det inte lite typiskt att det argumentet plötsligt tas fram när barnens gröna lekplatser ska bort? Var finns det argumentet när man däckar över Centralen, var finns det argumentet när man bebygger Norra station eller Frihamnen? Gör gärna en liten kalkyl; hur många kvadrat viks där åt bostäder och hur många viks åt kontor eller andra arbetsplatser?

Dagens sätt att bygga och förtäta innerstan bäddar för en fulare, osundare och mer opraktisk stad.

  • Comments(1)//svante.pennan.se/#post72

KalleAnkaArkitektur

StockholmsbilderPosted by svante björkum Friday, May 28 2010 11:57:51

Men snälla, ska det se ut så här?

Nya bygget vid Centralen. Är det detta som är det så omhuldade Waterfront?
Ska det vara så här, eller ska "byggnadsställningen" bort sen?

Å kontoren sen...

Varför ska man välja mellan två tidstypiska stereotyper? finns det bara tråkskrapor eller Ankeborg?

  • Comments(0)//svante.pennan.se/#post71
Next »